2 jul 2013

LA PELEGRINA (publicat a "El Triangle" el 21/06/2013)



 
 
 
 
 
 
 
 
“Jordi Siracusa” o Jordi Martínez Brotons,com vulgueu, acaba de publicar un nou llibre de relats històrics “ La peregrina y otras perlas” , que ens convida a endinsar-nos a descobrir els secrets millor guardats del personatges històrics més coneguts i la seva incidència de vegades casual o anecdòtica en els fets més recordats .
 
Aquest tipus de literatura es un clàssic que ens apropa i humanitza els referents que en cada moment de l’ historia han estat “trade topic” de la imaginaria popular. Saber que els personatges mes glamorosos eren tan vulnerables, perversos, maniàtics i gaudien de tots els defectes humans mes inconfessables ens consola i fins i tot ens diverteix. Ara bé, si això s’ ens presenta en moments actuals, a la cara i de forma descarnada ens escandalitza i ens treu de polleguera.
 
Avui vivim en un moment de diluvi mediàtic, on tot se sap i res s’amaga, hem passat de l’ hipocresia del que no es veu no existeix i el fer veure el que no és per evitar-se problemes , al cinisme de: això es així i que!. Vulguem o no, cada dia i a cada hora s’ ens recorda les malifetes d’ aquest o d’ aquell altre, de si un té morenes o s’entén amb el boletaire. A mi em sembla que aquest procés de saturació mediàtica ens acabarà ofegant per dificultats per d`empassar-ho, o per tristesa i desil·lusió encadenades. Ja comencen a aparèixer vells i nous demagogs impresentables, que ens prometen seguretat i ordre, i sobretot tranquil· litat mediàtica.
 
El Gran Germà d’ Orwell es a punt de fer-se present en la seva plenitud, per administrar la nostra vida, amb un llenguatge senzill i amb una informació “adaptada” a cada moment segons els interessos dominants a cada hora. No caldrà cercar explicacions, ni intentar comprendre, només seguir les instruccions i viure sense maldecaps. L’ ignorància absoluta serà la porta de la felicitat.
 
Seguint els relats d’ en Jordi, trobem que quan Alfonso de Borbòn i Dampierre, va intentar recuperar en una subhasta la perla “La peregrina”, que havia estat a mans de la reialesa espanyola des dels temps de Felip II, va dir : “...que me corten el cuello si no la consigo...”. Finalment no la va poder aconseguir, a ell li van tallar el coll, i la perla va anar a parar a Liz Taylor de la mà de Richard Burton.
 
Els pobres súbdits ens agradaria pensar en llegendes desgraciades, però la veritat es que les coses passen, quan interessen que passin, pels que volen que succeeixi, tot cercant coincidències. Potser es una mica enrevessat el que dic però si ho llegiu en deteniment no ho trobareu tant. Que us vull dir; doncs que el diluvi passarà, ja tindran suficient informació de tots nosaltres i hauran dissenyat una nova llegenda i un nou Noè de referència. Per alguna cosa el Noé original quan es va adonar que faria l’ història amb ell, el primer que va fer va ser emborratxar-se.
 
Potser em trobareu una mica pessimista, doncs no, penseu que he estat polític institucional durant anys i també director d’ una petita agència d’ inversions d’ un gran banc, i encara que algú al saber-ho voldria tirar-me pedres en quan ho dic, he pogut passar sense tacar-me ni necessitat de penedir-me de res. Us vull afirmar doncs, que sí que hi ha llum al final del túnel, que escamparà després del diluvi, sempre i quan agafem les regnes del nostre destí, sapiguem triar els nostres administradors i assegurem els nostres drets i assumim les nostres obligacions com ciutadans.
 
Siguem protectors, generosos i tolerants amb els vulnerables, e intransigents i contundents amb els que només pensen amb els seus propis interessos, es troben dominats per l’avarícia i la seva identitat es l’ arrogància i la prepotència. Siguem prudents i actuem amb astúcia e intel· ligència, així “La Peregrina” tornarà a les nostres mans, a la dels hereus d’ aquells que la van treure del fons de la Mar Nostra, per ser lluïda i ostentada com signe de la seu poder i de la seva grandesa.
 
Potser continuarà per un temps peregrinant al vaivé del canvi de mans del poder i la riquesa, però sempre ens quedarà si no real. si virtual, una certesa màgica.
 
Que no s’enganyin els que la vulguin posseir o ja la posseïssin, els hi portarà la desgràcia fins que no ens se la tornin.





No hay comentarios: