5 ago 2013

ELS/LOS ADORADORS/ES DE MAMMÒN (Publicat/do en el "Triangle" el 01/08/2013"





ADORADORS DE MAMMON

Mammón es un terme utilitzat en el Nou Testament per descriure l’ abundància o l’ avarícia material "...no feu tresors a la terra, on l' arna i els pixums corrompen, i on els lladres minen i furten, feu tresors en el cel o els lladres ni minen ni furten, perquè a on sigui el vostre tresor allí tindreu el vostre cor (...) Ningú pot servir a dos senyors, perquè avorrirà a l'un i estimarà a l' altra, o estimarà a l' un i mensprearà a l'altra..." (Mateu 6:19-21.24). Mammón es esmentat també en el “Llibre de Mozilla”  on representa  el poder econòmic que Microsoft  va fer servir per guanyar la guerra dels navegadors, amb clares referències apocalíptiques. 

El diner va néixer com un element de referència de la comunitat, de caràcter simbòlic i que integrava la totalitat de l’ economia.  Per aquesta raó, la moneda era la part medul·lar de la seva estructura una forma d’ enfortiment dels vincles socials amb la vocació d’ establir un ordre i estabilitat conforme a la Llei Natural. 

L’ economia comença a separar-se quan l’ us del diner s’ esbandeix àmpliament, de forma tal que l’ acumulació d’aquest es converteix en una activitat autònoma, el motor de la qual es l’ afany de lucre. Ara bé, perquè l’ essència del diner canviés radicalment s’ havien de donar canvis en el religiós i el polític, la dissolució de la “auctoritas”o tutela moral  i el trasllat de les seves prerrogatives a la "potestas" o capacitat legal.

Aquesta corrupció de la moneda va estar proscrita en els primers temps, no solament per l’ Església Catòlica que va prohibir  l’ interès, si no també pel poder polític donades les seves conseqüències devastadores de l’ ordre social , i el seu  allunyament de l’ espiritual. “ Els fems del Diable” així va definir,el teòleg medieval Alain de Lille (+1203) al diner que, trencant les seves vies naturals, s’ utilitza per la pràctica d’usura. Plató, Aristòtil i els seus seguidors ja van advertir aquesta tendència i van tractar de limitar-la.

Va ser Felip el Bell de França (1268-1314) el principal impulsor del que seria el bressol del sistema capitalista a l’ anomenar com consellers reials al principals banquers italians, rivals dels templers i promotors de l’ independència de les ciutats- estats mercantils de Gènova, Florència i Venècia .

Fins avui, que es en essència el que ha vingut succeint?, doncs que paulatinament s’ han  trencant tots els elements d’ estructura social y econòmica, que els diferents règims polítics han vingut tractant d’ organitzar i estabilitzar, especialment aquells que han pretès donar cobertura publica als drets dels ciutadans.

El dret romà no permetia transferir els deutes privats, en canvi el nou sistema permet endossar els deutes i ser acceptats per qualsevol Regió o País vinculat a les corporacions bancàries i mercantils, fugint del control del poder polític.

El diner es valorava pel valor la moneda encunyada, l’ actual només es vinculat a un apunt contable. Fins al segle passat la moneda tenia com a referència l’ or, des que els EEUU van desvincular el dòlar de les seves reserves federals per finançar el seu dèficit, el canvi de moneda no està garantit per cap reserva real si no pel seu valor especulatiu, arrossegant el mercat de deute públic i privat, al vaivé del fluxos de capitals financers internacionals i anul·lant qualsevol autoritat estatal. Això a provocat la preeminència de l’ especulació financera sobre l’ economia real i  ha desplaçat les decisions polítiques i econòmiques als centres de decisió de l’élite financera mundial .

S’ha produït la monetarització de la totalitat del que ens envolta, siguin bens, serveis o manifestacions politiques, artístiques, culturals i fins i tot religioses . Les crisis financeres es presentaran amb una freqüència marcada, i l’ economia mundial com deia Maurice Allais, (1911-2010) “...reposarà sobre gegantesques piràmides de deutes  domèstiques, de les empreses i dels estats com únic denominador universalment acceptat.(...) el treball individual que no es subordini a aquesta lògica s’ esdevindrà condemnat a desaparèixer (...) serà la taxa d’interès la que vincularà el passat, el present i el futur...” 

De la Torre en el seu ““La descomposició de la Moneda o el Regne de Mammón”, diu: “...La modernitat i l ‘ ascens protagonitzat  pel seu agent executiu, “l’ Homo- Economicus”,  aferma el canvis introduïts en la mentalitat general sobre la perspectiva del paper i el lloc que deu ocupar l’ economia en la societat  (...) floreix una nova ètica econòmica autònoma que ja no es regeix en funció de l’ acumulació de riquesa des del punt de vista de la comunitat, si no del de l’ actitud exclusivista de l’ individu, estil típic de les ciutats, seu dels mercats...”

A l’ Apocalipsis la Ramera es pintada com ciutat mercantil y fenícia, abastada de luxes, que senyoreja pel poder del diner, i el domini del mar, que ven esclaus, i esclavitza incloses  las animes.

“ ...Només  podrà comprar o vendre aquell que posseeixi l’emblema o el nom de la bestia o el número de seu nom,,,” (Apocalipsis, XIII, 17),”

L’ Home ha aconseguit per fi novament convertir als bancs en temples. Mammòn, ha triomfat ?


ADORADORES DE MAMMON


Mammón es un  término utilizado en el Nuevo Testamento para describir la abundancia o la avaricia material . " No os hagáis tesoros en la tierra, donde la polilla y el orín corrompen y donde los ladrones minan y hurtan; haceos tesoros en el cielo donde ni la polilla ni el orín corrompen, y donde los ladrones ni minan ni hurtan, porque donde esté vuestro tesoro , allí estará también vuestro corazón (...). Ninguno puede servir a dos señores, porque o aborrecerá al uno y amará al otro, o estimará a uno y menospreciará al otro..." (Mateo 6:19-21.24). Se hace referencia a Mammòn en el "Libro de Mozilla" donde representa al poder económico que Microsoft hizo servir para ganar la guerra de los navegadores, con claras referencias apocalípticas. 

El dinero nació como un elemento de referencia de la comunidad, de carácter simbólico que integraba la totalidad de la  economía.  Per esta razón, la moneda era la parte medular de su estructura, una forma de refuerzo de los vínculos sociales con la vocación de establecer un orden y  estabilidad  conforme a la Ley Natural. 

La economía comienza a separarse, cuando el uso del dinero se expande ampliamente de forma tal, que la acumulación de éste se convierte en una actividad autónoma, el motor de la cual es el afán de lucro. Ahora bien, para que la esencia del dinero cambiase radicalmente se tenían que dar cambios en lo religioso y en lo político, la disolución de la “auctoritas”o tutela moral  y el  traslado de sus prerrogativas a la “potestas”o capacidad legal.

Esta corrupción de la moneda estuvo proscrita en los primeros tiempos, no solo por la Iglesia Católica que  prohibió el interés, si no también por el poder político; dadas las  consecuencias devastadores en el orden social, i en su alejamiento de lo espiritual. “ El estiércol del  Diablo” Así lo definió el teólogo medieval Alain de Lille (+1203) al dinero que, rompiendo sus cauces naturales, se utiliza para la practica de la usura. Platón, Aristóteles y sus seguidores ya advirtieron esta tendencia y trataron  de limitarla.

Fue Felipe el Hermoso de Francia (1268-1314) el principal impulsor del que seria la cuna del sistema capitalista al nombrar como consejeros reales a los principales banqueros italianos, rivales de los templarios y promotores de la independencia de las ciudades- estado mercantiles de Génova, Florencia y Venecia .

Hasta hoy, ¿qué es en esencia el que ha venido sucediendo?,  que paulatinamente se han  roto  todos los elementos de estructura social y económica, que los diferentes regimenes políticos han venido tratando de organizar y estabilizar, especialmente aquellos que han pretendido dar cobertura pública a los derechos de los ciudadanos.

El derecho romano no permitía transferir las deudas privadas; el nuevo sistema permite endosar las deudas y que éstas sean aceptadas por cualquier región o país vinculado a las corporaciones bancarias y mercantiles, huyendo del control del poder político.
El dinero se cuantificaba por el valor la moneda acuñada el actual solo esta vinculado a un apunte contable.

Hasta mediados del siglo pasado la moneda tenia como referencia el oro, desde  que los EEUU  desvincularon el dólar de su reserva federal para poder financiar  su déficit, el cambio de moneda no está garantizado por ninguna reserva real si no por su valor especulativo, arrastrando al mercado de deuda pública y privada al vaivén de los flujos de capitales financieros internacionales anulando cualquier autoridad estatal. Esto ha provocado la preeminencia de la especulación financiera sobre la economía real y  ha desplazado las decisiones políticas y económicas a los centros de decisión de la élite financiera mundial.

Se ha producido la monetaritzación de la totalidad de lo que nos rodea, sean bienes, servicios o manifestaciones políticas, artísticas, culturales y hasta las religiosas. Las crisis financieras se presentaran con una frecuencia marcada, y la economía mundial como decía Maurice Allais,(1911-2010) “...reposará sobre gigantescas pirámides de deudas  domésticas, de les empresas y de los estados como único denominador universalmente aceptado.(...) el trabajo individual que no se subordine  a esta lógica se verá  condenado a desaparecer (...) será la tasa de interés la que vinculará el pasado, el presente y el futuro...”
Según De la Torre en “la descomposición de la moneda o el reino de Mammón”, “...la modernidad y el  ascenso protagonizado  por su agente ejecutivo, “l’ Homo- Economicus”,  refuerza los cambios introducidos en la mentalidad general sobre la perspectiva del papel y el lugar que debe ocupar la economía en la sociedad  (...) florece una nueva ética económica autónoma que ja no se rige en función de la acumulación de riqueza des del punto de vista de la comunidad, si no del de la actitud exclusivista del individuo estilo típico de las ciudades, sedes de los mercados...”

En el Apocalipsis la Ramera esta descrita como la ciudad mercantil y fenecía, abastecida de lujos,  y enseñoreada por el poder del dinero, y el dominio del mar. Que vende esclavos, y esclaviza incluso  las almas.

“ ...Solo podrá comprar o vender aquel que posea el emblema o el nombre de la bestia, o el número de su nombre,,,” (Apocalipsis, XIII, 17),”

El Hombre han conseguido por fin nuevamente convertir a los bancos en templos.
¿ Mammòn, ha triunfado ?


No hay comentarios: