4 oct 2013

TINC MEMÒRIA / TENGO MEMORIA (Publicat/do en "EL Triangle el 12/09/2013)


Fent una retrospectiva dels meus 37 anys de militància socialista no puc evitar sentir emocions difícilment controlables: entusiasme, decepció, passió, tristor, alegria, satisfacció,indignació, rauxa...però com sempre, m’ ajuda a sobreposar-me el mantenir els principis pels que un dia vaig ingressar al PSC, i la lleialtat a un projecte integrador col· lectiu pel meu País i sobretot pels meus conciutadans. 

Vaig tenir el privilegi de conèixer personalment al President Tarradellas, i tenir l’ oportunitat de saber per la seva pròpia boca la verdadera interpretació del “ Ciutadans de Catalunya”, la d’ integrar en el projecte col· lectiu a tots i cada un dels ciutadans de Catalunya. Mentre, i davant de la victòria de les forces polítiques d’ esquerra (PSC-PSUC) es forjava un front anti-marxista promogut pel que llavors anomenaven l’ oligarquia catalana, tot de la mà de l’ espanyola. Ho explica detalladament en Jaume Lorés en laseva “Aproximació al pujolisme” redactada al 1980 i per tant absolutament objectiva i sucosa. Va funcionar perfectament; reciclant politics franquistes catalans (un bon grapat), potenciant i subvencionant posicions nacionalistes catalanes i andaluses, i aprofitant l’ inhibició d’ UCD.

Arribà Pujol a la Presidència, i començà un nou règim per Catalunya, que va desistir del concert econòmic, i que fins i tot hagués acceptat una Mancomunitat per Catalunya. Molts de nosaltres havíem participat de tots el moviments de reivindicació democràtica i nacional, sigui l’ Assemblea de Catalunya i organitzacions similars, fossin, polítiques, sindicals, culturals, humanitàries o cíviques tot i fundant o refundant de vell nou a moltes d’ elles. Malgrat tot la dreta no va tenir pietat ni consideració especialment cap els socialistes, i des del principi l’ agressivitat verbal i escrita contra nosaltres ha estat absolutament intolerable. Mentre, el nostre dirigent històric Joan Reventòs, ens instava a la tolerància i a la moderació pel bé del País i de la democràcia. 

Han passat molts anys i noves generacions de nacionalistes i independentistes, tant se val, han mantingut aquest menyspreu si més no accentuat per l’ ignorància històrica. No es d’ estranyar en un País on mentre els seus governants facilitaven negocis i s’aprofitaven, encara tingui com heroi nacional a un personatge tant controvertit (per no dir res ofensiu) com Rafel de Casanovas, i encara no hagi rendit honors als verdaders màrtirs dels desgavells provocats per dirigents incompetents que hem tingut al llar de l’ Història. La dreta catalana, ha aprofitat aquest temps per farcir i farcir-se d’ acords inconfessables amb els poders econòmics i financers, mentre s’ estripaven les vestidures amb proclames patriòtiques. Molts d’ aquests tenen els seus interessos ben guardats a paradisos fiscals i fins i tot mantenen residència fora de Catalunya per preservar-los, inclòs canviant de municipi en el mateix Principat per estalviar-se impostos i obtenir avantatges fiscals.

Em perdonareu que m’ indigni quan els senti parlar o quan alguns, estant processats, els veig passejar per les Rambles, prenent el sol a l’ Empordà, assistint com si res a la presa de possessió del President Mas, o a l’ Universitat Catalana d’ Estiu,. El pujolisme ens ha fet molt de mal. Els seus pactes espuris, com el del Majestic, i d’ altres amb sectors econòmics poc recomanables, encara duren i paguem les seves conseqüències, només cal mirar qui gestiona importants àrees del Govern de Mas, per adonar-se. 

Es ben cert que el PP i el seu entorn integrista es passa el dia agitant l’ anticatalanisme i prenent decisions contràries i negatives contra els catalans, però també ho es que la dreta espanyola i catalana van a l’ una, quan es tracta de defensar els seus interessos, no existint entre la majoria dels ciutadans espanyols la mateixa actitud impresentable. Els socialistes també patim, la incomprensió davant del fet català de molts companys de la resta d’ Espanya, qüestió que ens preocupa i afebleix el nostre projecte social integrador per a Catalunya. 

Ara ens trobem davant d’ un tren que avança per inèrcia cap una estació desconeguda i plena d’ incertesa conduit per dirigents que utilitzen tot tipus d’ eufemismes i subterfugis per encobrir, per si de cas. els seus posicionaments personals, Em recorden els penons vermells de fa 300 anys que van saber escapolir-se de la desfeta sense patir ni una ferida mentre el poble es dessagnava. A mi no m’ enganyaran perquè tinc memòria.

No parlem més de “sobiranistes”, diem clarament “nacionalistes independentistes”. Clar i català. No parlem de “dret a decidir” , en el que tots hi seriem d’ acord, si no de “plebiscit per la independència”. Basta ja de mitges tintes que cadascú es posicioni i actuem amb transparència. Diem clarament,si en cas de produir-se la independència quines seran les conseqüències, siguin positives o negatives, i que es debati al Parlament que es on toca fer-ho. Així sabrem que pensen clarament i amb transparència els nostres representants d’ una vegada. No sigui de cas que passi com el 1714, que molts dels que van votar la resistència van fugir per la porta de darrera i els altres van morir a les muralles. _

_____________________________________________________________________ 

 
Realizando una retrospectiva de mis 37 años de militancia socialista no puedo evitar sentir emociones difícilmente controlables: entusiasmo, decepción, pasión, tristeza alegría, satisfacción, indignación, rabia... pero como siempre me ayuda a sobreponerme, el mantener los principios por los que un día ingresé en el PSC, y la lealtad a un proyecto integrador colectivo para mi País y sobretodo para mis conciudadanos. 

Tuve el privilegio de conocer personalmente al Presidente Tarradellas, i tuve la oportunidad de saber por su propia boca la verdadera interpretación del “Ciudadanos de Cataluña”, la de integrar en el proyecto colectivo a todos y cada uno de los ciudadanos de Catalunya. Mientras, y ante la victoria de les fuerzas políticas de izquierda (PSC-PSUC) se forjaba un frente antimarxista promovido por los que entonces llamábamos la oligarquía catalana, de la mano de la española. Lo explica detalladamente, Jaume Lorés en su“Aproximación al Pujolismo” redactada el 1980, y por tanto absolutamente objetiva e interesante. Funcionó perfectamente, reciclando políticos franquistas catalanes (un buen número), potenciando y subvencionando posiciones nacionalistas catalanas y andaluzas, y aprovechando la inhibición de UCD. 

Llegó Pujol a la Presidencia, y comenzó un nuevo régimen para Catalunya, que desistió del concierto económico, y que hasta hubiera aceptado una Mancomunidad para Catalunya. Muchos de nosotros habíamos participado de todos el movimientos de reivindicación democrática y nacional, sea la Asamblea de Cataluña, u organizaciones similares, fueran políticas, sindicales, culturales, humanitarias o cívicas, fundando o refundando de nuevo a muchas de ellas. A pesar de todo, la derecha no tuvo piedad ni consideración especialmente con los socialistas, y desde el principio la agresividad verbal y escrita contra nosotros ha sido absolutamente intolerable. Mientras, nuestro dirigente histórico Joan Reventòs, nos instaba a la tolerancia y a la moderación por el bien del País y de la democracia. 

Han pasado muchos años y nuevas generaciones de nacionalistas e independentistas, lo mismo da, han mantenido este desprecio, acentuado por la ignorancia histórica. No es de extrañar en un País, donde mientras sus gobernantes facilitaban negocios y se aprovechaban de ello, todavía tiene como héroe nacional a un personaje tan controvertido (para no decir nada ofensivo) cómo Rafael de Casanovas, y todavía no ha rendido honores a los verdaderos mártires de los desastres provocados por dirigentes incompetentes que hemos tenido a lo largo de la Historia. La derecha catalana, ha aprovechado todo este tiempo para aprovecharse, de acuerdos inconfesables con los poderes económicos y financieros, mientras se desgarraban las vestiduras con proclamas patrióticas. Muchos de estos tienen sus intereses muy bien guardados en paraísos fiscales e incluso mantienen residencia fuera de Cataluya para preservarlos, y hasta llegan a cambiarse de municipio en el mismo Principado para ahorrarse impuestos y obtener ventajas fiscales. 

Me perdonaréis que me indigne cuando los sienta hablar o, cuando algunos estando procesados los veo pasear por las Ramblas, tomando el sol en el Empordà, y asistiendo cómo si nada , a la toma de posesión del Presidente Mas o a la Universidad Catalana d’ Estiu. El pujolismo nos ha hecho mucho daño. Sus pactos espúreos como el del Majestic, y de otros con sectores económicos poco recomendables, todavía duran y pagamos sus consecuencias, sólo hay que mirar quién gestiona importantes áreas del Gobierno de Mas, para darse cuenta. 

Es bien cierto que el PP y su entorno integrista se pasa el día agitando el anticatalanismo y tomando decisiones contrarias y negativas contra los catalanes, pero también se que la derecha española y catalana van a la una cuando se trata de defender sus intereses, y que no existe entre los ciudadanos españoles la misma actitud impresentable. Los socialistas, también sufrimos la incomprensión ante el hecho catalán, de muchos compañeros del resto de España, cuestión que nos preocupa y debilita nuestro proyecto social integrador para Catalunya. 

Ahora nos encontramos ante un tren que avanza por inercia hacia una estación desconocida y llena de incertidumbre conducido por dirigentes que utilizan todo tipo de eufemismos y subterfugios para encubrir, por si acaso, sus posicionamientos personales. Me recuerdan los “penons vermells” de hace 300 años que supieron escabullirse de la derrota sin sufrir ni una herida mientras el pueblo se desangraba. A mí no me engañarán porque tengo memoria.
 
No hablemos más de “soberanistas”, digamos claramente “nacionalistas independentistas”. Claro y catalán. No hablemos de “derecho a decidir” , en el que todos estaríamos de acuerdo, si no de “plebiscito por la independencia”. Basta ya de medias tintas; que cada cual se posicione y actuemos con transparencia. Digamos claramente, si en caso de producirse la independencia cuáles serán las consecuencias, sean positivas o negativas, y que se debata en el Parlament que es donde toca hacerlo. Así sabremos que piensan claramente y con transparencia nuestros representantes de una vez. No sea  caso que pase como el 1714, que muchos de los que votaron la resistencia huyeron por la puerta de atrás y los otros murieron a las murallas.

No hay comentarios: