11 jul 2007

CENTRE D'ESTUDIS DEL BESÒS -CANYET


Us anunciem que fa pocs dies hem posat en marxa un Centre d’Estudis, la definició del qual es la següent:

El Centre d’ Estudis del Besòs- Canyet es una entitat sense afany de lucre que te com a objectiu la recerca i la difusió de la història, l’ etnologia, l’ arqueologia,la geografia, l’etnografia, el patrimoni, el medi ambient, el paisatge i totes aquelles disciplines de les ciències socials que ens ajudin a entendre i projectar de forma sostenible el nostre entorn més immediat, que per nosaltres es configura a l’ entorn geogràfic del nord de Barcelona i el Barcelonès i la conca baixa del Besòs , a on pretenem actuar com a dinamitzadors socials i culturals realitzant aquesta tasca en coordinació amb el moviment associatiu i les Institucions d’aquesta zona.

El CEB- Canyet neix de la voluntat dels veïns del barri de Canyet i de Bonavista de Badalona , de les seves entitats mes significatives,
L’ AVV. de Canyet, L’ Entitat Cultural l’ Oliva i del grup de professionals que ha vingut col·laborant en la redacció e impulsió del projecte “Canyet Mar Verd”, amb l’objectiu de posar en marxa un instrument que permeti a la societat civil organitzada gaudir dels elements necessaris per elaborar les propostes de coneixement i de desenvolupament humà i territorial sostenibles, que les nostres comunitats necessiten.

Es voluntat dels fundadors posar al servei de la resta del territori d’ actuació esmentat, de les seves Institucions i del seu moviment associatiu les activitats del CEB- Canyet, perquè no entenem el desenvolupament sostenible i el coneixement com projectes aïllats del nostre entorn si no en plena comunió amb ell. Es per això que prendrem els acords necessaris per vincular-nos als àmbits de coordinació dels diferents centres de l’ àmbit geogràfic de parla catalana i de les Institucions Universitàries del nostre País.

Hem trobat necessari posar aquest Centre en Marxa, per aprofitar les sinergies del projecte “Canyet Mar Verd” (veure article en aquest blog), les aportacions dels professionals que ens ajuden, assentar les relacions amb les Universitats ( Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma ) i coordinar els nostres treballs i activitats amb la Coordinadora de Centres d’ Estudi de l’ àmbit de Parla Catalana, vinculada amb l’ Institut Ramon Muntaner.

Ara s’obren un cúmul d’ oportunitats d’ estudiar i difondre el patrimoni històric i actual d’una zona geogràfica (el delta del Besòs) a on habita una població sociològicament molt similar, encara que formi part de diferents municipis (Barcelona, Badalona, Sta. Coloma, St. Adrià, Montcada i Reixach...).

Aquest estudis demostraran que molts dels problemes, formes de vida , il·lusions, expectatives etc... tenen components similars i per tant solucions comunes. Mes tard o o mes d’hora les administracions públiques siguin locals, autonòmiques, estatals o europees entendran el valor de les nostres reflexions i podran implementar actuacions que ajudin a generar un territori sostenible, i una societat oberta i participativa, el que permetrà restaurar l’equilibri social i prevenir situacions de desestabilització provocades per les diferències socials i la manca d’ expectatives pels ciutadans i ciutadanes del territori. El moviment associatiu i les institucions educatives superiors ja ho han entès i per això han donat suport entusiasta a aquest projecte.

Pels de Badalona:


Avui ja teniu suficient, si us interessa el projecte afegiu-vos. Sereu ben rebuts.

Si sou a la platja , pregunteu-vos perquè va haver una vegada que ens van donar la bandera blava, i ara no. A lo millor va ser un “mirall”

2 comentarios:

Anónimo dijo...

¿Quin Regidor hi havia quant teniem bandera blava?
Salutacions
Montse Francisco

Ferran Bello dijo...

En el moment de l’ atorgament en Eduard Tortajada que va ser regidor d’Urbanisme durant molts anys .
De justícia seria dir que l’empenta per aconseguir-ho va ser d’ en Toni Barberà que va fer molt be la feina